Voor de rubriek ‘Even voorstellen’ spraken we met John Smetsers. Deze sportman in hart en nieren is al jaren verbonden met Diessen en RKDSV. De speler en hoofdtrainer van RKDSV heeft al diverse rollen binnen de club gehad, maar wat doet hij momenteel? We blikken terug en kijken vooruit met deze clubman.

Wie is John Smetsers?
Op 21 maart 1956 geboren in Diessen en sinds kort met vervroegd pensioen. Na 41 dienstjaren bij zorgverzekeraar CZ en 30 jaar als hoofdtrainer bij verschillend clubs in Noord-Brabant is het nu tijd om het wat rustiger aan te doen. Ik sport zelf ook graag. Nadat ik gestopt ben als actief voetballer ben ik verder gegaan als voetbaltrainer/coach in combinatie met fietsen op de mountainbike en de racefiets. Ik heb samen met mijn vrouw Rina al verschillende bergen beklommen in Frankrijk en Italië. Daarnaast tennis ik met mijn zoon Kevin en sinds kort ben ik aan het golfen.

Hoe lang ben je al betrokken bij RKDSV?
Heel mijn leven. Toen ik op de lagere school zat had je alleen maar de mogelijkheid om te gaan voetballen. Met mijn 7 jaar werd ik lid van RKDSV, maar toen bestond het pupillenvoetbal nog niet. De eerste jaren was het alleen maar trainen en vanaf mijn 10 jaar mocht ik af en toe met de C-junioren (12/13 jaar) spelen. Daarna de B- en de A-junioren. Met mijn 17 jaar maakte ik mijn debuut in het 1e elftal van RKDSV en speelde daarna 13 jaar onafgebroken in het  1e elftal (1973-1986).

Welke rollen heb je binnen RKDSV allemaal gehad?
Van mijn 18e t/m 25e jaar was ik op zaterdagmiddag jeugdscheidsrechter voor de KNVB, daarna ben ik voetbaltrainerscursussen bij de KNVB gaan volgen. Ik ben in het bezit van het Trainers-Coach I diploma en mag alle amateurteams in Nederland trainen. Bij RKDSV trainde ik eerst zes jaar de pupillen waar mijn zoon Kevin in speelde, daarna drie jaar trainer van de A-junioren en één jaar trainer van het 3e elftal. Meteen na mijn voetbalcarrière ging ik verder als voetbaltrainer bij diverse clubs in Brabant en werd ik supporter van RKDSV.

En wat zijn je huidige taken binnen de club?
In 2012 kwam ik weer terug bij RKDSV als hoofdtrainer van het 1e elftal. Het was leuk om de jongens die ik 25 jaar eerder bij de pupillen trainden nu in het 1e elftal stonden. Door in mijn eigen woonplaats te trainen leerde ik steeds meer mensen uit Diessen kennen. In 2016 leverde ik het hoofdtrainerschap in voor een  vrijwilligersrol als technisch jeugd coördinator en/of (club)scheidrechter.

Waarvoor kunnen leden van RKDSV bij je terecht in je huidige functie?
Met voetbaltechnische en tactische vragen t.a.v. training en wedstrijd kun je bij mij altijd terecht. Ook het selecteren, welke formatie je kunt spelen, e.d. zijn leuke onderwerpen.

Hoe staat de jeugd van RKDSV erop?
De jeugd van RKDSV is geheel afhankelijk van vrijwilligers (ouders met name). Mochten er dus ouders geïnteresseerd zijn in een trainersloopbaan bij RKDSV, dan zijn ze zeker welkom voor een gesprek. RKDSV kan nog wel wat kennis en kunde gebruiken in de trainers. Er zijn zeer weinig leden die, eventueel naast het eigen voetbal, een opleiding willen/kunnen volgen om onze junioren en pupillen een voetbaltraining te geven die past bij de ontwikkeling van het kind. RKDSV kan altijd wel wat extra kennis en kunde gebruiken in de trainers.

Kunnen we een ‘Diessense Messi’ bewonderen op sportpark De Alsie?
Er spelen best leuke spelers bij RKDSV, waarvan ik kan genieten als toeschouwer. Een Messi is er maar één op de wereld, zo’n speler zal niet snel in Diessen geboren worden.

Mis je je trainerscarrière?
Het 1e halfjaar miste ik de geur van het kleedlokaal en van het grasveld. Ik miste op zondag de spanning en de stress. Nu vind ik het leuk om naast het veld voetbal te kijken

Welke hoogtepunten / dieptepunten heb je gehad als trainer?
Hoogtepunten zijn verschillende kampioenschappen en promoties:

  • 1993 promotie met VOAB naar de 2e
  • 1995 ongeslagen kampioen met VOAB met promotie naar de 1e
  • 1998 promotie met VOAB naar de hoofdklasse.
  • 2000 kampioen met WSC in de 1e klasse met promotie naar de hoofdklasse.
  • 2005 promotie met Bladella naar de 2e
  • 20012 promotie met RKDSV naar de 3e

Dieptepunten: géén, ik heb overal mijn contract uit kunnen dienen. Mijn dieptepunt is de keren dat ik niet mocht coachen op het veld, omdat ik geschorst was.

Welke hoogtepunten / dieptepunten heb je gehad als speler?
Hoogtepunt is toch het behaalde kampioenschap met het 1e elftal van RKDSV in 1984. Mijn dieptepunt is dat ik in mijn laatste jaar als speler mijn kruisband afscheurde.

Wat is je mooiste moment bij RKDSV geweest?
Als speler: de kampioenswedstrijd tegen aartsrivaal SDO’39 (3-1 winst).
Als trainer de promotie met het 1e elftal RKDSV in 2012.
Als vrijwilliger de geweldige sfeer bij RKDSV.