Even voorstellen: Ralph de Wit

3968

Voor de rubriek Even voorstellen spraken we deze week met de nieuwe trainer van RKDSV 2: Ralph de Wit. De Eindhovenaar gaat vanaf het seizoen 2017/2018 het tweede elftal van RKDSV onder zijn hoede nemen, en kan niet wachten om aan de slag te gaan!

Wie is Ralph de Wit? 

Mijn naam is Ralph de Wit en ben 35 jaar. Ik woon in Eindhoven samen met mijn vrouw Monique (36 jaar) en onze zoon Rowin (10 jaar). Sinds 2010 ben ik werkzaam bij Fabory in Tilburg. Na diverse rollen binnen Fabory te hebben vervuld, ben ik momenteel werkzaam als Webshop Business Support Specialist.

Het spreekt voor zich dat, na mijn gezin, voetbal mijn grootste hobby is. Verder probeer ik twee keer per week tijd vrij te maken om aan mijn eigen conditie te werken in de sportschool en speel ik ook nog graag op de PS4 en dan voornamelijk FIFA.

Voetbal verleden

Mijn eerste stappen op het voetbalveld heb ik gezet bij SV Marvilde in Veldhoven. Maar omdat al mijn klasgenootjes bij VV Una speelde heb ik, nadat we met SV Marvilde E1 kampioen zijn geworden, in de E-jeugd de overstap gemaakt naar VV Una. Hier heb ik tot de A-jeugd in de selectie teams gespeeld (1e klasse, hoofdklasse en landelijke divisies) waarna ik door VV Brabantia werd gevraagd bij hun te komen voetballen. In totaal heb ik hier 3 seizoenen gespeeld, maar in mijn tweede seizoen in de A1 raakte ik geblesseerd aan mijn knie, waarna een operatie volgde. Na de rest van het seizoen te hebben gerevalideerd kon ik het derde seizoen aansluiten bij het 3e elftal om verder aan mijn herstel te werken. In de eerste oefenwedstrijd ging het echter direct mis en een tweede operatie aan mijn knie volgde.

Ik heb toen besloten om te stoppen met voetballen en door te gaan als scheidsrechter, aangezien ik de opleiding SO III en SO II met succes had doorlopen. Ik heb in de top van de jeugd gefloten en zat in de talentengroep van de KNVB, maar miste het echte spelplezier.

Tegen beter weten in heb ik toch het recreatieve voetbal opgepakt bij RKVVO en later bij SV Unitas’59, maar mijn knie bleef een zwakke factor en zelfs een derde operatie volgde.

Als speler ben ik als spits begonnen, maar langzaam aan teruggezakt naar aanvallende middenvelder / centrale middenvelder en zelfs enkele keren als verdediger.

Trainersverleden

Als trainer ben ik begonnen toen ik 16 jaar was bij VV Una met het trainen van een E-team. Dit vond ik een leuke ervaring. Bezig zijn met spelers en ze helpen om een betere speler en een beter team te worden. Na mijn overstap naar VV Brabantia ben ik hier mee gestopt. Toen ik weer begon met voetballen bij RKVVO werd mij gevraagd of ik de D1 wilde trainen. Zij speelde in de Topklasse destijds en we zijn als “best of te rest” achter de BVO’s geëindigd. Wederom een leuke ervaring, maar toen ik verhuisde naar Eindhoven ben ik hier ook mee gestopt.

Toen Rowin 3 jaar oud was en ging voetballen bij de McMini’s bij SV Unitas’59 begon het toch weer te kriebelen. Na dat eerste jaar bij de McMini’s heb ik voor het tweede jaar een selectie gemaakt van spelers waarmee we gingen trainen als voorbereiding op de F-jeugd. Dit team heb ik in de F-jeugd nog twee seizoenen getraind met 3 kampioenschappen als gevolg.

Ondertussen heb ik de opleiding Juniorentrainer gevolgd en ben ik toegevoegd als aan de staf van SV Unitas’59 A1.

Hierna heb ik ook de opleiding UEFA C – jeugd met succes doorlopen en ben ik bij SV Unitas’59 trainer geweest van D2 en B2. Met de B2 hebben we de halve finale van de beker gehaald, maar kwamen net te kort voor de finale.

Ik voelde dat voor mij de tijd rijp was om naar het seniorenvoetbal te gaan. SV Budel bood mij deze kans als hoofdtrainer van VR1. Spelend in de 6e klasse hebben wij in mijn eerste jaar een historische prestatie neergezet door met slechts 5 verliespunten voor het eerst in de clubgeschiedenis kampioen te worden. Dit werden we door in de thuiswedstrijd tegen de directe concurrent met 4-0 te winnen.

Waarom ga je deze uitdaging aan?

Mijn ambitie is om uiteindelijk hoofdtrainer van een 1e elftal te worden. Ik heb voor mezelf een duidelijk pad uitgestippeld en merkte dat het tijd was voor een nieuwe stap in mijn carrière. Ik was op zoek naar een club met goede faciliteiten, een goed beleid, een duidelijke visie en met een vacature voor het 2e elftal.

Ik kende RKDSV al een klein beetje en had een gevoel dat zij in dit plaatje paste. In het prettige gesprek met Ad, Jos, Christ en Roy bleek al snel dat mijn gevoel goed was en dat RKDSV was wat ik zocht. Gelukkig was het gevoel wederzijds en kwamen we vrij snel tot overeenstemming.

Wat zijn je doelen die je wilt bereiken met RKDSV 2?

De taak van een trainer in mijn ogen is om spelers zowel individueel en als team te helpen om beter te worden. Dit zal voor mij persoonlijk ook altijd het hoofddoel zijn.

Met het oog op een mogelijke eindklassering volgend seizoen, zal veel afhangen met welke groep we volgend jaar gaan werken. Ik heb begrepen dat sommige spelers twijfelen om lager te gaan voetballen en er komen ook enkele spelers uit de jeugd door. De komende periode zal moeten blijken hoe de spelersgroep er uit zal komen te zien. Pas dan kunnen we ook een doelstelling met de groep formuleren, maar ik hoop dat we in staat zijn een groep samen te stellen die voor het kampioenschap kan gaan.

Je hebt nu een aantal wedstrijden gezien, wat is je eerste indruk van het tweede elftal? En van RKDSV?

Ik heb inmiddels twee wedstrijden bekeken. De eerste wedstrijd was de thuiswedstrijd tegen DOSL 2. Ondanks dat het spel niet al te best was, zag ik wel een team op het veld staan die er met z’n alle voor wilde gaan. Op karakter hebben ze toen ook de drie punten in Diessen gehouden (1-0). Dit was mooi om te zien.

De tweede wedstrijd was de thuiswedstrijd tegen ZSC 2. Hierin speelde RKDSV 2 heel dominant en heb ik genoten van enkele mooie combinaties. De wedstrijd werd ook verdiend met 3-1 gewonnen, al denk ik dat de uitslag groter uit had kunnen vallen.

Het zijn natuurlijk twee momentopnamen, maar wat we echt opviel is dat het een team is in het veld, dat blijft werken om een goed resultaat te halen.

Als club straalt RKDSV warmte en gezelligheid uit. De mensen die ik tot nu toe heb ontmoet zijn heel vriendelijk en het sportpark ligt er goed bij. Ik kan niet wachten tot ik officieel deel uit mag maken van deze mooie club.